Читання

Чому діти люблять страшні казки та емоційно-напружені історії?

Зізнавайтесь, любі читачі, хто невдоволено скривлявся, коли дитина обирає для наступного прочитання не історію про котика з бантиком, а ще одного монстрика (вампірчика, жахастика) у книжкову сім’ю? Але не поспішайте робити висновки по шкоду таких книжок. Страшні казки та історії – це унікальна можливість пережити і майже прожити страшні ситуації, пройти через те, що лякає до дрижаків у АБСОЛЮТНО БЕЗПЕЧНІЙ атмосфері та довірливій обстановці.

Страшні історії допомагають дітям з їхніми негативними емоціями і глибинними страхами, тривогами, невпевненістю, фрустрацією і є прекрасними тренажером для психіки.

Боятися – це нормально, це почуття, яке потрібне людям. Ніл Гейман слушно зауважив, що «… жах завжди був невід’ємною частиною дитячої літератури. Подивіться на Гензель і Гретель. Фантастика вчить дітей, як вижити у світі». І тільки через страх ми можемо усвідомити, як воно, бути в безпеці. Кожна емоція у світі дитини, навіть негативна має право на існування і має бути присутня в розвитку емоційного інтелекту.

Із дорослішанням страшні історії будуть допомагати впізнавати і контролювати негативні емоції і погані почуття. Адже ми «проживаємо» щось страшне, якийсь стрес, страшні події, напругу і, як результат, виходимо цілі і неушкоджені. Залишаємося здоровими, викидаємо адреналін і позбавляємося накопиченого негативу.